Wat is koudetherapie?

Bij koudetherapie wordt er gebruik gemaakt van koeling om pijn en ontstekingen tegen te gaan. Bij het sporten wordt er na een enkel- verstuiking of verzwikking vaak gebruik gemaakt van een ice pack. Enerzijds om de zwelling (ontsteking) tegen te gaan en anderzijds om de pijn te verlichten in het gewricht. Daarnaast is een ‘ijsbad’ ook onderdeel van koudetherapie. Hierbij gaat de sporter kort na inspanning in ijskoud water liggen om het herstel van de spieren te stimuleren.
 

Werkt het?

Helaas zijn er weinig wetenschappelijke onderzoeken die bewijzen dat koudetherapie wel of niet werkt. Er zijn wel meerdere onderzoeken waarin blijkt dat patiënten die gebruik maken van koudetherapie minder pijnmedicatie gebruiken dan patiënten zonder koudetherapie (Bron: KNGF). Daarnaast wordt er in vrijwel alle sporten gebruik gemaakt van koudetherapie. Vooral bij blessures worden ice packs veelvuldig ingezet.
 

Koudetherapie & compressie

Zelfs in het topsport wordt er tot op heden nog gebruik gemaakt van harde en bevroren ice packs welke gebruikt moeten worden met bijvoorbeeld een theedoek om bevriezingsverschijnselen tegen te gaan. Daarnaast kan de ice pack zich niet vormen naar het gewricht doordat deze vaak hard en bevroren is.
Naast dat dit onhandig is, is het ook onprofessioneel. Schaper Sport combineert koudetherapie met compressie. Compressie, waarom dan? De compressie in combinatie met de koudetherapie zorgt ervoor dat een eventuele bloeding in het weefsel en een ongewenste zwelling wordt verhinderd.

· Knie / elleboog                                          · Enkel                                               · Schouder                                                 · Pols

ice pack & compression, knie, elleboogIce Pack & Compression enkelIce pack schouderIce pack pols

 
 
 
 
 
 

 

Hoe te gebruiken

1. Plaats het slow-flow-gel kussen in de koeling (koelkast), hier kan het 24/7 blijven liggen zodat hij direct klaar is voor gebruik. Voor een extra koude temperatuur kan het gel kussen maximaal 2 uur voor gebruik in de diepvries worden geplaatst.

2. Bij gebruik het gel kussen uit de koelkast halen en in het compressie gedeelte plaatsen. De brace sluiten met behulp van de klittenbanden. Doormiddel van het pompje kan handmatig ingestelde druk worden gegeven.

3. Na gebruik het gel kussen reinigen. Bij voorkeur met een doekje van 70% alcohol. Vervolgens na spoelen met water, afdrogen en weer in de koeling plaatsen.

Klik hier voor alle koudetherapie & compressie producten!